menu
join the club
KNL-hero-merwede

Ontdek
Verrassend
stadsleven

Merwede (Utrecht) wordt dé nieuwe duurzame stadswijk van de toekomst. Hier bruist het. Groene pleinen en ontspannen parken. Afgewisseld door horeca, cultuur, scholen en winkels. Een ontmoetingsplek die mensen bij elkaar brengt. Echt stads en tegelijkertijd volop natuur. Op een steenworp afstand van het centrum en Centraal Station. Hier gebeurt het.

Let's meet
at Bloom

Autovrij en duurzaam
De wijk wordt volledig autovrij. Met ruimte voor fietsparkeren in de woongebouwen. Er komen mobiliteitshubs voor deelvervoer. Merwede wordt ook nog bijna energieneutraal. Het krijgt de grootste, ondergrondse warmte-koudeopslag van Nederland om de wijk te verwarmen of te koelen.

Niet straks pas, nu al!
Dit gebied zit vol creativiteit en levendigheid: het is een bruisende plek met ruimte voor cultuur, sport en creativiteit. Er is een Merwede-lab, waarin innovatie en experiment op het gebied van circulariteit, energie, social design en gezond stedelijk leven plaatsvinden en zo weer toegepast worden in de wijk. Of ga boulderen bij Klimhal Sterk, maak een wandel- of hardlooprondje langs het kanaal, drink een kop koffie of een biertje bij Café Keet, eet een vegan shoarma bij MENU: een markthal met horeca, creatieve bedrijvigheid en stadslandbouw en laat je inspireren door de verschillende creatieve ondernemers in Kanaal30 en de Vechtclub XL.

Mobiel en bereikbaar

Merwede wordt autovrij: hier is alle ruimte voor wandelaars en fietsers. Ook komen er innovatieve mobiliteitshubs: hoogwaardig OV plus deelvervoer, zoals een e-bike, een bakfiets of een e-car. Dat betekent meer ruimte voor groen én om te spelen en te ontspannen!

Levendige stadswijk

Merwede wordt - én is al! - een bruisende plek met stadse voorzieningen om de hoek: Kanaal30, Vechtclub XL, Boulderhal Sterk, MENU (voormalig fietsdepot met gezellige horeca en stadslandbouw) en meer. Straks nog meer voorzieningen, waaronder een school en een gezondheidscentrum.

Ruimte en afwisseling

In Merwede komen stadse woongebouwen, te beginnen met Bloom. Wisselende gebouwhoogtes brengen zonnestralen, licht en lucht in de wijk. Je ziet hier verschillende architectuurstijlen en materialen afgewisseld met groene pleinen en voetgangers- en fietspaden. Een fijne stadswijk met een ongedwongen sfeer.

Groen voorop

Een eigen Merwedepark en in verbinding met Park Transwijk. Autovrij, waardoor genoeg ruimte voor stadsnatuur: groene straten, pleinen, binnen- en daktuinen. Voor vrije vogels, buitenmensen, genieters van stadsnatuur, dieren-buren en planten!

Gezond en duurzaam

Gezond & bewust leven staat in Merwede op nummer 1. Een autovrije en superduurzame stadswijk, met veel stadsnatuur waarin je volop kunt bewegen en spelen. Ook sociaal duurzaam: bewoners ontmoeten elkaar in de binnentuinen en op de groene pleinen. Bloom wordt een fijne plek waar je je buren kent en je je snel thuisvoelt.

Over Merwede

De Merwede Big 5
Flora en fauna zijn in Merwede top prioriteit. De Big 5 krijgen net zoveel ruimte als de bewoners. In alle binnentuinen kom je ze straks tegen: vlinder, egel, zangvogel, vleermuis en zwaluw.

Locatie & hotspots

Legenda

Dream big,
live smart

Merwede ligt supercentraal in Utrecht met de binnenstad en station Utrecht Centraal om de hoek. En met gezellige barretjes als Café Keet en de Kromme Haring binnen handbereik nu al de place to be!